karin bos

 
SCHILDERIJEN VAN KARIN BOS

Mensen zijn het centrale onderwerp in het werk van Karin Bos. Met name hun onderlinge relaties en (machts-) verhoudingen hebben haar interesse. Fricties en ongelijkheid in deze relaties is een terugkerend thema. Bijvoorbeeld tussen man en vrouw, volwassene en kind, of tussen kinderen onderling, waarbij groepsgedrag tegenover de eenling een rol speelt.
Op het eerste gezicht is het beeld dat het werk oproept een aangename wereld. Het kleurgebruik en motieven die aan de kindertijd refereren dragen daartoe bij, waarbij de focus ligt op meisjes en jonge vrouwen. Echter, licht absurde dissonanten en fricties roepen vragen op die een schaduwkant doen vermoeden.

In het recente werk van Karin Bos is het landschap een grotere rol gaan spelen. Ze vroeg zich af of ze in staat was om iets over mensen te vertellen zonder ze letterlijk in beeld te brengen. Dit resulteert in sprookjesachtige landschappen waarin altijd iets vervreemdends aanwezig is. Deze schilderijen van schuurtjes en caravans in het bos verkrijgen hun suspense niet meer door de handeling of uitstraling van de hoofdpersoon, maar door het kleurgebruik, het licht en de schildertoets. Belangrijk in haar werk is de suggestie. Het roept een filmische wereld op, een wereld van verhalen, waar niets is wat het lijkt en waar een vrolijk vakantietafereel evengoed de plek van een verschrikkelijke misdaad kan zijn. Deze spanning, deze meerduidigheid interesseert Karin Bos.

www.karinbos.info

Adorable-Karin-Bos_SpygirlsKarin Bos is in 1989 afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar in Amsterdam. Haar specialisaties zijn schilderen, tekenen en grafiek. Karin Bos exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk bevindt zich in diverse museale- en bedrijfscollecties, waaronder het Stedelijk Museum te Amsterdam.


TENTOONSTELLINGEN
een keuze

2016
> Galerie Adoráble , Den Haag
>
Espace Enny, Laag Keppel
2015

Galerie S&H De Buck, Who is who, Gent

2014
> Stedelijk Museum Kampen, Shifting Views, Kampen

> Museum Het Domein, Kunst anno Nu, Sittard
> Museum Henriette Polak, Mooi oud, Zutphen
2013
Cemeti Art House, 25 years of Cemeti Art House, Yogyakarta

2012
Zuiderzeemuseum, De Kleur van Water, Enkhuizen

2011
> Stedelijk Museum Zwolle, She me, Zwolle

> Anya Tish Gallery, Just Press Print!, Houston
> Museum Flehite, Maria idool van alle tijden, Amersfoort
2010
> IPCNY, New Prints 2010/Winter, New York

> University of Pennsylvania Galleries, New Prints 2010/Winter, Pennsylvania
> Bethel University Galleries, Olson Gallery, Restrike, Saint Paul, Minnesota
2009
Porselein Museum, Riga, Letland

Sinds 1992 wordt haar werk regelmatig getoond in galerie- en beurspresentaties in de Verenigde Staten oa in New York, Chicago, Miami, en dichterbij in Londen, Brussel en Barcelona

 

Adorable-Karin-Bos_Slightly-Creepy-Camping-Place07

Adorable-Karin-Bos_Slightly-Creepy-Camping-Place08

PUBLICATIES 

2009
Karin Bos, A Trip to the Countryside, schilderijen en werk op papier
catalogus

Adorable-Karin-Bos-Basecamp

Adorable_Karin_Bos_showgirl2email