marlies van boekel

Bedrieglijke lieflijkheid  

Marlies van Boekel verbleef vorig jaar als artist in residence in Noord Spanje, aan de Costa da Morte, waar ze in situ talloze voorstudies en klein werk heeft gemaakt. Nu eenmaal terug in Nederland gaat zij de uitdaging aan om dit levensgevaarlijk water met woeste golven en zwarte. scherpe rotsen virtuoos te herscheppen, uitgewerkt op groot formaat.

“Wat mij fascineert, is de voortdurende kleur- en vormverandering van water en rotsen onder invloed van het licht en de beweging van het water. Uitgesleten en doorgroefde rotspunten getuigen van de meedogenloos geselende kracht van water en wind, waar zelfs de hardste steensoort niet tegen bestand is. Het spel van water en rotsen is als een gevecht tussen vormen, die aan voortdurende verandering onderhevig zijn. Het is een plek waar je niet wilt zijn, maar waar je naartoe getrokken wordt door de lieflijkheid van de intense en heldere kleurcontrasten. Een bedrieglijke lieflijkheid, want de verlokkende baaien liggen bezaaid met puntige stenen en riffen vlak onder het wateroppervlak”

www.marliesvanboekel.nl

Op Affordable Art Fair Maastricht wordt ook van de serie Refracting Light geexposeerd,

Adorable-MarliesvanBoekel-refracting-light-5-w


EXPOSITIES 

> Museo de Arte Contemporaneo, Galicië, 2014
> Haagse Kunstkring, Den Haag, 2013
> Solo expositie Pulchri Studio, Den Haag, 2012
> Biënnale de Vence, Zuid Frankrijk, 2010
> Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden, 2008

Verder oa bij Galerie Wed, Utrecht; Galerie De Pieter, CBK, Sidac Studio, Ars Aemula Naturae, Leiden; Galerie Ruimte, Amsterdam; Artvision, Noordwijk.

Werk van Marlies van Boekel vindt u terug in verschillende kunstuitleen collecties o.a.in Vlaardingen, Papendrecht en Voorburg als ook in particuliere collecties in Nederland, België, Frankrijk, Hongkong en de Verenigde Staten.

ADORABLE - Marlies van Boekel - Costa da Morte 20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adorable-MarliesvanBoekel-refracting-light-13,-wIn Refracting light betrapt van Boekel met haar camera de sensualiteit van water. Door het lichtval beeldhouwt ze het menselijk lichaam als het ware opnieuw.
Ze experimenteert om de anamorfisme te vangen, die een vitale decompositie oplevert van een zeer herkenbaar beeld.

Door hun onduidelijke vorm worden deze figuren vreemde wezens, extreem vrij en soms bedreigend donker tegelijk.

Fotografie, van spiegelingen in water, geldt als een belangrijk vertrekpunt voor van Boekels schilderijen.

 Adorable-MarliesvanBoekel-refracting-Light-19,-w