harry wich

Sinds het feestelijke ontvangst ter gelegenheid van Harry Wich’s 90 ste geboortejaar zijn er via Galerie Adorable te Den Haag nog enkele van zijn schilderijen te koop, voornamelijk uit eigen collectie van WICH&DEVOS of van zijn verzamelaars van het eerste uur.

Voordat Harry Wich zich begin jaren ’90 ging wijden aan de schilderkunst was hij werkzaam als decor- en kostuumontwerper. Eerst bij De Nederlandse Opera, later in dienst bij De Haagse Comedie.
Vanaf 1990 richtte Harry Wich zich geheel aan het schilderen. De sobere, ietwat ongrijpbare stillevens (of stillevende landschappen) van Harry Wich maken een bezoek aan de galerie waard.

In zijn schilderijen bleef het theater een grote rol spelen: de inktpot, het wolkje, het vel papier, de appel en de peer, de vazen, de stoelen, het huis, ze worden alle ten tonele gevoerd. Soms ook backstage. Ook schilderde hij het toneel zelf, en de theaterzaal, mensen in de loge.

Vanaf 1993 exposeerde Wich regelmatig in binnen – en buitenland. In Den Haag eerst bij de galerie Kadans, van Hermance Schaepman en later bij Smelik & Stokking Galleries. Landelijk verder bij Galerie het Blauwhuis, in Zutphen, Galerie Lieven de Key te Haarlem, Museum van der Togt te Amstelveen. In Frankrijk bij Galerie Chevilly, Avalon en in de Kunstraum van Jan en Mieke Teunen in Schloss Johannisberg in Duitsland.

05Wich

 


een selectie van
werken uit eigen collectie
van decorontwerper schilder
HARRY WICH
1927 – 2002

 


 Schilderijen horen aan de wand te hangen!
Na de dood van de schilder leeft hij voort in zijn werk. Wordt een schilderij een teken aan de wand: een teken van leven.
Kenmerkend voor het vrije werk van Wich zijn de ongrijpbare stillevens waarin zijn gevoel voor het ensceneren een grote rol blijft spelen
. Zijn gevoel voor kleur en toets heeft een tijdloze zeggingskracht

06Wich

 


L U I S T E R   T I P

Veel geprezen onder de decors van Harry Wich was ook het strenge ontwerp in zwart-wit voor Stravinsky’s Oedipus Rex, Holland Festival 1982, die Wich ook regisseerde. Dit met het Concertgebouworkest onderleiding van Bernard Haitink.
Het werk werd in 1984 nogmaals opgevoerd en opgenomen en door veel landen uitgezonden Eurovisie-uitzending. Het is prachtig om te zien en te beluisteren.
08Wich

B I O G R A F I E
Harry Wich studeerde aan The Slade School of Fine Arts, University College te Londen; na een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en studie kostuumgeschiedenis onder leiding van Prof. F. Van Thienen aan de Rijksacademie te Amsterdam; gevolgd door twee jaar Würtembergisches Staatstheater Stuttgart als leerling van decorontwerper Prof. Gerd Richter.

Wich maakte zijn debuut als decor- en kostuumontwerper bij Het Ballet Rambert voor het avondvullende ballet Persephone in het Sadlers Wells Theater te London.

De ontwerpen waarmee hij afstudeerde, trokken zo sterk de aandacht, dat De Nederlandse Opera hem in 1955 vroeg om een decor voor Hans en Grietje van Engelbert Humperdinck te ontwerpen. Na een invalbeurt bij De Nederlandse Comedie een paar maanden later was zijn naam gevestigd.
In de vele jaren die volgden werkte hij ook voor Het Nationale Ballet, Toneelgroep Theater en Ensemble. Maar meer dan de helft van zijn ongeveer tweehonderd decors maakte Harry Wich voor De Haagse Comedie, eerst als freelancer, later in vaste dienst.

In die tijd werkte hij veel met de Haagse acteur en regisseur Guido de Moor. (1937 – 1989) Zelf vertelde hij ooit dat hij vooral zijn ontwerpen voor Amadeus (1980) van Peter Schaffers en Julius Caesar van Shakespeare (1978), allebei geregisseerd door de Moor, zeer goed geslaagd vond.  In Amadeus werkte hij met grote oplichtende en weer langzaam wegvloeiende projecties van monumentale, Weense binnenhuisarchitectuur. Julius Caesar speelde zich af in een Willink-achtig surrealistisch decor: zeven meter hoge zuilen tegen een onheilspellende wolkenlucht.