irene van den bos

 

DELIGHTS & SHADOWS
Floral Studies and Landscapes
Irene van den Bos is erin geslaagd schaduwen van bloemen, bomen en planten te vangen met olieverf op doek, vóór de zon ze weer doet verdwijnen, en er slechts herinnering blijft. 

Vorig jaar bezocht van den Bos London waar ze kennis maakte met het werk van fotograaf Johanna Neurath (UK). Een serie oa. over de sluitingstijd op de bloemenmarkt op Columbia Road, een van de belangrijkste bloemenmarkten aldaar, inspireerde haar voor een nieuwe serie schilderijen. Het grove asfalt bezaaid met duizenden afgeknakte prachtige bloemen – vergankelijker beeld bestaat haast niet. Deze serie werken vormen nu al een hoogtepunt binnen haar oeuvre. Premiere in de galerie en op de naderende Kunstrai. 

 

Kwetsbaarheid als thema
Alles wat is, verdwijnt ook weer. Het werk van Irene van den Bos is ervan doordesemd. In transparante olieverflagen, vloeiende penseelstreken en een subtiel lijnenspel verhaalt zij van haar zoektocht naar menselijke emoties, naar een innerlijke wereld, naar het leven van nu en toen. Zo schildert zij ook de natuur in al haar schakeringen, geboeid door de kleuren al naar gelang het seizoen. Haar schilderijen zijn momentopnamen van verwondering, van herinnering, van een schaduw die toevallig op het doek valt. Zo verbindt zij zichzelf met de weemoed van de tijdelijkheid.
Hieronder werken uit haar serie Dialogen met 17e eeuwse meesters zoals Vermeer of Pieter de Hoochwiens beroemde werken naar het heden haalt en de moment opzoekt waarop de meester net het atelier heeft verlaten. Wat deed hetmodel op dat moment, de schemering zet in, ze pakt nog eens de brief, een andere beweging, een andere stemming. Zeer herkenbaar en toch, de personages zijn in de schilderijen van Irene van den Bosch volledig hedendaags.

adorable-IrenevdBos-blue-face   “Mijn onderwerpen zijn mensen, bloemen en planten. Graag gebruik ik verder als vertrekpunt beeldcitaten uit schilderijen van de Hollandse 17e eeuw. Als ik mensen portreteer, zijn het mensen die ik zelf niet ken. Ik laat het bevroren moment waarin die persoon opgesloten zit tot mij spreken. Deze snapshot van een seconde of van een dag roept bij mij een beeld op uit mijn herinneringen. Het liefst werk ik dan in volle vaart aan een doek. Voor mij geen Stil-leven maar Snel-werken. Door die vaart kom ik los van mezelf en nader ik de essentie van die persoon”EXPOSITIES

2020: KunstRai Amsterdam
2020: DELIGHTS & SHADOWS, solo bij Adorable Art+Design 
2019: Art The Hague, Adorable Art+Design 

2019: TAKE FIVE, jubileumexpositie Adorable Art+Design Den Haag

2019: Pulchri Den Haag. Voorjaars Salon

2019: Cultura, Ede

2019: PopInnArt Loods 6 Amsterdam Great Artists Steal

2019: Ode to the Old Masters, Design Hotel Artemis, Amsterdam

2019: Huntenkunst, Ulft

2019: KunstRai Amsterdam met Adorable Art+Design Den Haag

2019: Singer Museum Laren. 

2018: Najaars Salon Pulchri Den Haag

2017: KunstRai Amsterdam met Adorable Art+Design Den Haag 

2017: Galerie De Stoker, Witte de Withstraat 124, Amsterdam. solo. Face to Face.

2017 juni,
Singer Museum Laren
2017 mei,
KunstRai,
2017 februari,
R’DAM ART Fair

2016
Pulchri, Den Haag

adorable-IrenevdBos-Perl-necklace-w